Proiectul s-a desfășurat în perioada 1 august – 15 noiembrie 2023 și a fost finanțat de Primăria Municipiului Iași.
Prin acest eveniment am adus în atenția comunității locale importanța consumului de produse locale, impactul asupra sănătății și a economiei locale, precum și beneficiile asocierii în agricultura și în industria alimentară.
Au fost organizate tururi cu bicicleta și ateliere demonstrative cu producători locali de produse de panificație, atestate produs tradițional, și de salate marinate după rețete moldovenești.
Proiectul s-a desfășurat în perioada 15 iunie – 15 noiembrie 2023 și a fost finanțat de Consiliul Județean Iași.
Evenimentul a promovat importanța colaborării și cooperării între micii producători locali pentru o mai bună expunere a produselor lor. În cadrul acestui proiect au fost organizate patru vizite la producători din Asociația producătorilor locali Produs în Iași, certificați ecologic sau care obțin produse atestate Produs Tradițional. Tinerii din județul Iași au avut ocazia să viziteze:
Cu prilejul acestor vizite, tinerii au aflat tainele preparării produselor autentice din zona noastră, au avut ocazia să cunoască producătorul din spatele produsului și au primit informații privind beneficiile asocierii în agricultură și efectele benefice ale achiziției și valorificării produselor agroalimentare pe principiul lanțurilor scurte.
Un eveniment cât un festival! Hai la noi este invitația pe care le-am făcut-o ieșenilor în această vară. Din iulie și până în septembrie, producătorii din asociație au organizat brunch-uri, ateliere pentru copii, concerte sau stand-up comedy. Timp de 5 ediții, ne-am întâlnit în lanul cu lavandă la colegii noștri de la Veera, Fabrica de Fum a dus la Valea Sânzâienelor aroma afumăturilor delicioase, am povestit În Curtea Morii despre cereale, ulei de floarea soarelui și produse de panificație, iar la Prisaca Moldovei ne-am îndulcit cu poveștile mierei. Cel mai recent eveniment a avut loc la The Secret (Ciric), unde Capra Noastră petrecăreață împreună cu Tăt Normal s-au pus pe distracție și au chemat la masă și oaspeți de seamă, trupa Fără Zahăr și Silviu Gherman.
În cadrul acestor evenimente publicul larg a avut ocazia să descopere, să deguste și să-și facă piața cu produse locale meșteșugite de colegii noștri: Magazia Morăriței, Tăt Normal, Veera, Capra Noastră, Legumeață, Leomi Chocolat, Artcycleit, Tăiței Grădinărești, Prisaca Moldova.
Gazda evenimentului: Veera
Evenimentul a avut loc în lanul înflorit de lavandă cu un brunch delicios, soft drinks și ateliere speciale pentru cei mici. La finalul zilei, participanții au beneficiat de un pachet suvenir, o mărturie a relaxării şi a gusturilor desăvârşite!
Prețul biletului a inclus: brunch – starter și fel principal
*Copiii au beneficiat de intrare liberă.
Hai la noi – În Prisacă, Vânători, județul Iași, iulie 2021
Gazda evenimentului: Bio Prisaca Moldova
Într-un cadru idilic, specific satului românesc, participanții au avut ocazia să parcurgă circuitele, să deguste mierea și să afle câteva dintre secretele noastre în ceea ce privește modul de preparare. Pentru cei mici a fost planificată, împreună cu Ben de la Brucker Crafts, o drumeție prin pădure, în cadrul căreia s-au simțit adevărați cercetași. Aceștia au putut explora natura, au învățat să facă focul și să identifice urme de animale sau tipuri de plante.
Prețul biletului a inclus:
*Copiii au beneficiat de intrare liberă.
Gazda evenimentului: Magazia Morăriței
În cadrul acestei ediții „Hai La Noi” participanții au aflat tainele măcinișului de cereale, secretele procesării uleiului de floarea soarelui presat la rece și ale realizării produselor de panificație. La finalul zilei aceștia au avut parte de un brunch delicios, băuturi răcoritoare, ateliere pentru cei mari și cei mici și pachet suvenir.
Prețul biletului a inclus:
*Copiii au beneficiat de intrare liberă.
Gazda evenimentului: Fabrica de fum
Participanții au avut ocazia să cunoască oamenii, produsele și poveștile Fabricii de Fum – cărniță afumată cu lemn de cireși, de la Ieși, să prânzească pe cinste, cu un meniu format din aperitive, fel principal, desert, apă și bere artizanală. În cadrul evenimentului, am avut parte de un concert susținut de Andra Botez, iar atât pentru adulți, cât și pentru copii au fost organizate diverse activități și concursuri. În plus, participanții au avut oportunitatea să facă piața cu produse locale artizanale de la toți partenerii. A fost o duminică de poveste, petrecută la marginea pădurii, printre decorurile boeme de la Valea Sânzienelor.
Prețul biletului a inclus:
*Copiii au beneficiat de intrare liberă.
Gazdele evenimentului: Tăt Normal și Capra Noastră.
Participanții au avut parte de o atmosferă plină de voie bună, într-un cadru idilic, înconjurați de natură, căprițe, dar mai ales de dragii noștri prieteni.
Prețul biletului a inclus:
Iar pentru pici (cei sub 12 ani au beneficiat de intrare gratuită):
Când suntem împreună, nicio încercare nu e prea grea. Iar situația dificilă prin care am trecut cu toții ne-a amintit că avem această capacitate fantastică de a ne reinventa, de a fi creativi și de a găsi soluții ingenioase atunci când vine vorba de afacerile noastre. Cu ajutorul prietenilor de la Rural Development Research Platform și Gust de Iași am organizat o serie de întâlniri online prin care am povestim cu clienții noștri despre bere, pâine, lavandă sau ciocolată. Clienții au avut o ocazia să deguste mostre din produse locale, ridicate în prealabil din locațiile Magazia Morăriței, și să se cunoască cu producătorii.